sobota, 3 listopada 2012

HELLOWEENOWE DANIA KASI


                           Oko Margolci i zmumifikowane ziemniaki

Oczywiście to nie autorskie przepisy mojej córki (znalazła je gdzieś w Internecie), ale dania i zdjęcia jak najbardziej wykonane samodzielnie.
Składniki na oko Margolci:
-        Deser panna cotta z sosem truskawkowym
-        250 ml śmietanki 30%
-        250 ml mleka
-        Kiwi

Deser panna cotta wykonać według przepisu na opakowaniu, kiwi obrać, odciąć plasterek i ułożyć na dnie naczynia, zalać deserem i wstawić do lodówki, po wyjęciu deseru zalać go przygotowanym sosem truskawkowym, na kiwi ułożyć kawałek czekoladki. 

Składniki na zmumifikowane ziemniaki

-        2 większe ziemniaki
-        2 łyżki oleju
-        2 łyżeczki suszonego oregano,
-        Sól,
-        Pieprz
-        Sos do pizzy,
-        8 plastrów salami,
-        16 oliwki,
-        Ser żółty, 


Obrać ziemniaki. Ser żółty pokroić w cienkie plasterki a następnie w paseczki. Plasterki salami drobno posiekać. Każdego ziemniaka pokroić wzdłuż na 4 plastry. Na blasze ułożyć folię aluminiową (można nie dawać). Plastry ziemniaków posmarować z każdej strony olejem a następnie doprawić oregano, solą i pieprzem. Ułożyć je na blasze. Ziemniaki piec w piekarniku, aż będą miękkie ( ok. 20 minut), w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Na każdego ziemniaczka nałożyć sos do pizzy, posypać drobno pokrojonym salami i położyć po jednej oliwce ( żeby imitowały nos). Poukładać w poprzek plastrów ziemniaków paseczki sera żółtego, aby wyglądały jak bandaż. Pozostałe oliwki przekrój na pół i zrób z nich oczy. Ziemniaczki włożyć jeszcze raz do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Podawać na ciepło.



4 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...