niedziela, 14 października 2012

Kluski śląskie z żeberkami


Produkty:
  • garnek 3l ziemniaków
  • szklanka mąki ziemniaczanej- ew na oko
  • 1 kg żeberek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, oregano, majeranek, ew. vegeta
  • 2 średnie cebulki
  • olej


Wykonanie:
Mięso pokroić na części, posypać przyprawami z obu stron. Na patelnię wlać olej, dodać pokrojone cebule. Lekko przyrumienić, położyć mięso. Smażyć do lekkiego przypieczenia, a następnie przełożyć do garnka wraz z tłuszczem. Polać patelnię wodą i wlać powstały brązowy sos do garnka. Dodać wody. Dusić ok 60 min. do miękkości mięsa.





Kluski robię tak: gotuję ziemniaki z solą, mielę je przez maszynkę do mięsa.  Studzę ziemniaki. Dodaję na oko mąki ziemniaczanej aby dało się lepić kluski a ciasto nie przywierało do rąk.
Oprószam talerz mąką ziemniaczaną i kładę kluski śląskie. Wrzucam na gotującą się wodę z solą na ok 2-3 minuty. Jak tylko wypłyną wyciągam.


A oto pyszny obiadek z mojego dzieciństwa. Przepis prosty i smaczny. Polecam


5 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jak dawno tych klusek nie jadłam, muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm, możliwe, jednak u nas w domu tak były nazywane. Przepis przywieziony z Bolesławca na Śląsku:) Jeśli zna Pan ich prawidłową nazwę, proszę o podzielenie się informacją.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...