Wątróbkę drobiową robię na różne sposoby,
ale najbardziej lubię w formie sosu ( tak jak dziś) i zwykła smażoną z cebulką.
Składniki
-
0, 5 kg
wątróbki
-
1 większa cebula
-
Ziele angielskie
-
Liść laurowy
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
-
Ew. mąka.
Wątróbkę drobiową
moczę ok. 0,5 godziny w mleku, następnie myję, oczyszczam z błonek, odcinam żyłki.
Na oleju podsmażam cebulkę, do podsmażonej dodaję przyprawy (oprócz soli) i wątróbkę,
delikatnie podsmażam i dolewam wody, duszę krótko - około 15 minut (można
skosztować wątróbkę czy już jest dobra i dusić krócej), pod koniec duszenia
solę. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką, ja dzisiaj właśnie tak
zrobiłam J
Lubię z wątróbki tylko serduszka, bo są twarde ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbke a Twoja wygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !!!;-)