niedziela, 23 września 2012

Udka piri piri


Skąd ta nazwa? Piri piri to odmiana papryki, która występuje w bardzo wielu gatunkach, od łagodnych do bardzo ostrych. Niektórzy nazywają tak dania, które zawierają w sobie paprykę, nie ważne czy tej odmiany czy innej.  W przepisie wykorzystałam mieloną, słodką paprykę dostępną w każdym sklepie.


Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • łyżka słodkiej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • marchewka
Wykonanie:
6 łyżek oliwy mieszamy ze słodką papryką i  łyżeczką soli. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy pikantna oliwą. Dodajemy cebulę i marchewkę. Ziemniaki kroimy w plasterki i również układamy w naczyniu. Posypujemy je solą, papryką i pieprzem. Można także ziemniaki usmażyć na patelni. Rozgrzewamy oliwę,  wkładamy ziemniaki, solimy i doprawiamy pieprzem.





Pieczemy w piekarniku około 45 minut. Jako dodatek możemy wykorzystać buraczki, surówkę, ogórki.







2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...