Zrobiłam dziś szarlotkę, bo mam masę pysznych jabłek:) I tak się zastanawiałam co oprócz szarlotki można zrobić, więc.. zrobiłam sok z jabłek i racuszki jabłkowe. Ale widzę, że to jakaś dobra odmiana i nie czernieją ani w trakcie pieczenia, ani stania. Chyba zrobię trochę prażonych jabłek na zapas:) do kolejnej szarlotki...
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka
- Cukier puder do posypania ciasta
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. obierz jabłka i zetrzyj
na tarce o dużych otworach. Następnie odciśnij sok i wymieszaj jabłka z
cukrem waniliowym.
2. Blachę do ciasta wysmaruj równomiernie odrobiną
margaryny, posyp bułką tartą.
3. Wyrób ciasto: mąka, proszek do
pieczenia, margaryna i posiekaj nożem.
4. Dodaj żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy i
delikatnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
5. Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część
ciasta rozwałkuj na wymiar blachy, w której będzie pieczone ciasto.
6. Na blachę wyłóż rozwałkowane ciasto a następnie starte jabłka.
7. Przykryj jabłka pozostałym rozwałkowanym ciastem i
po nakłuwaj widelcem.
8. Piecz około 45 minut w 200oC.
Uwielbiam ciasta z jabłkami, sama muszę coś upichcić ;)
OdpowiedzUsuń