środa, 26 września 2012

Szarlotka na ciepło



Zrobiłam dziś szarlotkę, bo mam masę pysznych jabłek:) I tak się zastanawiałam co oprócz szarlotki można zrobić, więc.. zrobiłam sok z jabłek i racuszki jabłkowe. Ale widzę, że to jakaś dobra odmiana i nie czernieją ani w trakcie pieczenia, ani stania. Chyba zrobię trochę prażonych jabłek na zapas:) do kolejnej szarlotki...


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka 
  • Cukier puder do posypania ciasta

Składniki na nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
1. obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Następnie  odciśnij sok i wymieszaj jabłka z cukrem waniliowym.



2. Blachę do ciasta wysmaruj równomiernie odrobiną margaryny, posyp bułką tartą.
3. Wyrób ciasto: mąka, proszek do pieczenia, margaryna i posiekaj nożem.
4. Dodaj żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy i delikatnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
5.  Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkuj na wymiar blachy, w której będzie pieczone ciasto.
6. Na blachę wyłóż rozwałkowane ciasto a następnie starte jabłka.


7. Przykryj jabłka pozostałym rozwałkowanym ciastem i po nakłuwaj widelcem.


8. Piecz około 45 minut w 200oC.


 Pierwszy raz robiłam z tego przepisu i bardzo polecam. Tak jak mi w niedzielę nic nie chciało wyjść.. tak dziś:) wszystko wyszło. Przepis wzięłam ze strony Wielkie Żarcie. 

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...