piątek, 21 września 2012

Surówka z kapusty białej i czerwonej



Oto pomysł mojego męża. A więc potrzebujemy:


  • kapusta biała
  • mała kapusta czerwona
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • sól
  • majonez kielecki/ inny
Wykonanie:
Kapustę białą szatkujemy na małe części np. robotem kuchennym z nakładką do szatkowania. Zasypujemy solą i wyściskamy. Czekamy 5 minut aż zmięknie i przelewamy wodą, aby zmyć sól. Podobnie robimy z kapustą czerwoną. Czas nieco dłuższy dla kapusty czerwonej. Szatkujemy na grube wiórka pora i marchew. Łączymy wszystko i dodajemy majonez. Nie solimy, bo już sól jest w kapuście. Pamietamy o dobrym przelaniu ich aby nie były za słone.

 Tu czerwona kapusta została najpierw pokrojona, a potem przemielona w robocie na mniejsze części.



 Jak widać wszystko dobrze posiekane.





Surówkę robi się około 20-30 minut. 

2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...