piątek, 7 września 2012

PRZYPRAWY


Dziś w zasadzie przyprawy grają u mnie główną rolę, najpierw przyszły pocztą przyprawy PRYMAT, później dużo różnych przypraw wykorzystałam do pieczonego boczku. (przepis ze zdjęciem jutro na blogu), dlatego też trochę teorii na temat owych przypraw.
Mój syn uczy się w szkole o kierunku: Technik Kucharz. Dlatego mogę podebrać mu zeszyty z przedmiotów zawodowych i dziś właśnie z jego zeszytu krótka notatka na temat przypraw.

Przyprawy są to dodatki dla potraw, które zawierają substancje smakowe i zapachowe. Poprawiają cechy organoleptyczne potraw oraz mogą wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka.


  1. Są to najczęściej różne części roślin, np. rośliny, nasiona i owoce, korzenie, kwiaty, zioła i liście. Przyprawy należy dodawać z umiarem, ponieważ ich nadmiar niszczy naturalny aromat i smak potraw
  2. Sól wzmacnia działanie przypraw roślinnych szczególnie w zupach, wywarach mięsnych, niektórych sosach. Dlatego też do potraw najpierw powinno dodawać się sól a dopiero potem przyprawy.
  3. Świeże zioła powinno się dodawać w większych ilościach niż suszone
  4. Pieprz ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potraw, aby wzmocnić jego aromat
  5. Cząber należy dodawać do potraw 10 minut przed końcem gotowania, aby potrawa nie był gorzka
  6. Majeranek i tymianek też należy dodawać 5 minut przed końcem gotowania.
  7. Mięso przeznaczone do pieczenia lub duszenia trzeba posypać lub natrzeć suszonymi ziołami kilka lun kilkanaście godzin przed podaniem go do dalszej obróbki, aby zdążyło przyjąć aromat z ziół.

To zapewne nie wszystkie z rady dotyczących stosowania ziół (ale tyle miał syn w zeszycie). Może Wy znacie jakieś, które pomagają przy gotowaniu, jeśli tak to podzielcie się z nami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...