sobota, 15 września 2012

PIECZEŃ RZYMSKA



Składniki
-        1 kg mięsa mielonego
-        2 jajka
-        1 duża bułka
-        3 ząbki czosnku
-        Pieprz, sól
-        Bułka tarta
Składniki na farsz
-        0, 5 kg pieczarek,
-        Cebula
-        2 łyżka masła
-        Vegeta
-        pieprz
Na maśle smażę pokrojoną drobno cebulę, dodaję pól łyżeczki vegety, do cebuli potem dodaję obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiam pieprzem i smażę jeszcze około 10 minut.
Do miski wkładam mięso mielone, dodaję dwa surowe jajka, bułkę uprzednio namoczoną w mleku (dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem.
Blaszkę – keksówkę (czyli podłużną, wąską), smaruję margaryną (lub innym tłuszczem) i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. I wykładam farsz z pieczarek, przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję bułką tartą. Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Jednak tą pieczeń można podać również na zimno w formie przystawki, lub jako dodatek do kanapki. Można ja przygotować bez farszu, z jajkiem na twardo zamiast farszu.









1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...