Przepis zobaczyłam u Nigelli:) kiedyś w programie, ale dziś postanowiłam go zrealizować i się przekonać się czy jest tak pyszny, jak to zachwalała. I powiem Wam że jest:) oj.. niebo w gębie;)
Składniki:
- 125 g masła lub masła roślinnego
- 140 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżki mąki
Ilość porcji: 4 kokilki 9 cm, poj. ok. 120 ml, ja zrobiłam w 3 różnych pojemnikach porcelanowych. Można w kubku:)
Wykonanie:
1. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy czekoladę czekamy, aż się rozpuści. Ja dodałam 1 łyżkę kakao i 3 łyżki mleka dodatkowo. Odstawiam by nieco przestygła.
4. Wlewamy czekoladę
5. Mieszamy mikserem na jednolitą masę
6. Nakładam porcje do pojemników porcelanowych
Pieczemy krótko:) ok 13 min maksymalnie. Im mniejszy pojemnik tym skracamy czas. Patrzymy czy wierzch już zrobił się jak babeczka. Sprawdzamy środek czy ma masę płynną. Jak tak, gotowe:)
jest PYSZNE i to przez wielkie P
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńa jak nie dojecie to na drugi dzień zmieni się w ciasteczko:) chyba na dniach znów zrobię:)
OdpowiedzUsuńkubeczki w sam raz na jesień
OdpowiedzUsuń