Miałam mieszankę chleba Graham, więc zrobiłam chleb wg przepisu na opakowaniu.
Składniki:
- 500g mieszanki Graham Orkiszowy firmy Chleb Polski
- 375g wody letniej - ok 20 stopni C
- pół zgniecionego ziemniaka
- opakowanie drożdży instant
Wykonanie:
Mieszaninę i drożdże wsypać do do miski, wlać wodę (drożdże świeże można rozpuścić w wodzie), wymieszaj na jednolitą masę przez 10-15 min.(mieszadłami do ciasta , na najniższych obrotach), ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok.30 min. w ciepłym miejscu.
Ciasto wyjąć na deseczkę oprószoną mąką, zagnieść nadając mu kształt formy, umieścić w formie (może zajmować maks. /3 objętości), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok.40 min.
Formę ostrożnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C , po 10 min. obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 40-50 min.
Wyłączyć piekarnik, wyjąć chleb po 15 min.
Aby chleb był dłużej świeży i mokry dodać zgniecionego ugotowanego ziemniaka.
Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń