czwartek, 27 września 2012

Bugajki

Zawsze ta nazwa mnie rozweselała. Tak nazywała te racuszki moja babcia Hela, Kujawianka.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • opakowanie mleka zsiadłego ( na tę ilość mąki wystarczy opakowanie o wadze 370 g )
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie trzeba dodać trochę mąki.




Na patelni rozgrzewam olej. Z dwóch łyżek ciasta robię bugajkę i smażę na złoty kolor.




Bugajki w wersji "bez niczego" babci Heli




W mojej wersji z cukrem pudrem




W wersji Natalki: z sosem czekoladowym i kolorową posypką



3 komentarze:

  1. Ale pysznie ;) Ja też dziś na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  2. też często je robię dzieciom,pyszne i szybkie w przygotowaniu:)zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...