Zawsze ta nazwa mnie rozweselała. Tak nazywała te racuszki moja babcia Hela, Kujawianka.
Składniki:
Na patelni rozgrzewam olej. Z dwóch łyżek ciasta robię bugajkę i smażę na złoty kolor.
W mojej wersji z cukrem pudrem
W wersji Natalki: z sosem czekoladowym i kolorową posypką
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- opakowanie mleka zsiadłego ( na tę ilość mąki wystarczy opakowanie o wadze 370 g )
- 2 łyżki cukru
Na patelni rozgrzewam olej. Z dwóch łyżek ciasta robię bugajkę i smażę na złoty kolor.
Bugajki w wersji "bez niczego" babci Heli
W wersji Natalki: z sosem czekoladowym i kolorową posypką
Ale pysznie ;) Ja też dziś na słodko.
OdpowiedzUsuńteż często je robię dzieciom,pyszne i szybkie w przygotowaniu:)zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.
OdpowiedzUsuńale fajne puchate
OdpowiedzUsuń